Tandem mama- Šta znate o dojenju?

0
2700
Tandem mama i bebe Foto: Lična arhiva

Intervju sa Tijanom Banjac

Povodom Svetske nedelje dojenja, koja traje od 1. do 7. avgusta danas imamo jedan mali intervju sa divnom damom, koja vodi Tandem.mama profil na instagramu i fejsbuk stranicu Tandem mama.

1. Kako je nastala ideja za Tandem.mama profil na instagramu?

 Ideja za profil o dojenju je nastala još na početku dojenja mog prvog deteta, no nisam je odmah realizovala… Kada sam saznala za drugu trudnoću i krenula da istražujem da li je dojenje u trudnoći moguće, naišla sam na mnoštvo informacija o tandemskom dojenju. Tandemsko dojenje je dojenje dvoje dece različitog uzrasta, što u većini slučajeva podrazumeva i dojenje tokom cele trudnoće. Međutim, na našoj bogatoj instagram sceni, nije postojao ni jedan profil koji se bavio baš ovom temom… Tako da, početkom našeg tandema nastao je i profil tandem.mama kao podrška svim mamama koje odluče da doje svoje dete tokom nove trudnoće i nakon porođaja nastave da doje oboje. Jedan od ciljeva profila je i da promoviše i približi tandemsko dojenje našem podneblju, da se vidi da je moguće, da je normalno, prirodno, istina nekada prenaporno, ali definitivno najlepše iskustvo.

Tandem mama i beba 🙂 Foto :Lična arhiva

2. Koliko je dojenje važno i zašto?

Koliko je dojenje važno govori činjenica da je dojenje mnogo više od hrane. Majčino mleko je priroda ucinila savršenim za bebe. Ono je živa stvar, poput krvi, koja sadrži bela krvna zrnca. Majčino mleko sadrži sve hranljive sastojke za optimalni rast i razvoj, lako je svarljivo, poseduje imunološka svojstva, menja se i prati potrebe bebe kako ona raste… Benefiti dojenja su mnogi i za dete i za majku…Kod dece smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, upale uha, astme, bronhitisa, dijabetesa i gojaznosti, kod ženske dece smanjuje rizik da jednoga dana dobiju rak materice i jajnika… Kod majke se takodje smanjuje rizik od dobijanja pomenutih oboljenja, s tim da se smanjuju šanse i za dobijanje osteoporoze, raka dojke, postporođajne depresije… Takođe, ima mnogobrojne emocionalne,socijalne, fizičke i psihičke benefite. A kontinuirana velika kolicina oksitocina, hormona ljubavi, pojačava proces privrženosti, kako bi se izmedju majke i deteta stvorila snažna veza.

Kad beba mora da jede beba mora da jede Foto: Lična arhiva

3. Koliko znamo o dojenju, a koliko ne znamo?

 Danas se zaista mnogo zna o dojenju, kada pričamo o preporukama svetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a… Takođe, informacije u današnje vreme, kada je sve na klik, su lako dostupne. Međutim, rezultati pokazuju da ipak većina u našoj zemlji ne zna mnogo o dojenju. Još uvek su na našem podneblju prisutne stare smernice, za koje se uveliko zna da nisu adekvatne. No, nažalost, mnogo medicinskih radnika i dalje pomaže da se one održe u praksi. I dalje, vlada mnogo mitova o dojenju, koje porodilja dobija od svoje okoline, i time je njihovo dojenje ugroženo ili cak i prekinuto.

4. Ko tebi pomaže savetima?

 Meni ne pomaže niko direktno. Ali indirektno, pomagali su mi tekstovi i video snimci savetnica za dojenje, savetovališta za dojenje, i naših i stranih. Ja sam se samoedukovala na ovu temu dve i po godine, a sada sam trenutno na obuci za vršnjacku savetnicu za dojenje u savetovalištu za dojenje Udruženja Roditelj.

Život je lep Foto: Lična arhiva

5. Da li ti se često obraćaju za pomoć mlade mame i šta ih muči? Da li se žene stide da pitaju za savet?

 Da, svakodnevno mi se obraćaju mlade mame za pomoć. Najcešće ih muči da li imaju dovoljno mleka tj. da li beba dobija dovoljnu količinu, zatim kako da povećaju količinu mleka, kako da ‘poboljšaju’ kvalitet mleka… Neke žene se stide da pitaju, neke ne. Vrlo je važno naglasiti da nema potrebe za stidom, jer dojenje jeste prirodno, ali se uči. Beba i mama uče zajedno, i na tom putu često znaju da se pojave poteškoće, koje se jako uspešno mogu otkloniti ako mama potraži i dobije adekvatnu pomoć. Zato smo mi tu, da pravovremeno nađemo rešenje i pomognemo mami na njenom putu ka uspešnom dojenju.

6. Koje su najčešće zablude u vezi dojenja?

Uh…ima ih mnogo…ali na primer- da beba treba da sisa na 3 sata, ako su česti podoji da mama nema dovoljno mleka, da bi mama povećala količinu treba da jede/pije to i to, da je mleko nekvalitetno/masno/jako/slabo, da ce od stresa izgubiti mleko, da dojenje boli, da je mleko posle godinu dana voda itd.

7. Da li ti se čini da je mnogo više onih, koje doje svoje bebe naspram onih koje ne doje? Šta obično utiče na to?

Ne, nažalost nije. Stopa dojenja jeste povećana, po zvanicnoj statistici. U 2014. je samo 13% dece uzrasta od 0-5 meseci isključivo dojeno. Dok je u 2019. godini taj broj porastao na 24%. Na to utice manjak podrške i nedostatak adekvatnih informacija, kako neposredne okoline, tako nažalost i od medicinskih radnika, patronaže… Takođe i to sto smo izgubili kulturu dojenja, pasivnog ucenja dojenja gotovo da i nema, dok suprotno tome, flasice, dude i kutije formule su dovedene na nivo normalnosti, svuda se mogu videti i obavezan su deo prvog spiska za kupovinu za bebu, iako većini ustvari ne bi bili ni potrebni.

Kada vidite majku koja doji u javnosti, uputite joj osmeh u znak podrške. 🙂 Foto: Lična arhiva

8. Koliko se uradilo povodom podizanja svesti o dojenju na javnom mestu, budući da smo trenutno u toku Svetske nedelje dojenja a očekuje nas u oktobru i Nacionalna nedelja dojenja?

 Što se tiče svesti o dojenju u javnosti kod nas je i dalje to u domenu tabua. Bolje je nego što je bilo prethodnih godina, sve više ima i klupa za dojenje u parkovima i ustanovama, ali nažalost i dalje se neke mame susreću sa pogrdnim komentarima ako ovu najprirodniju potrebu nase bebe zadovolje na nekom javnom mestu. Iz tog razloga mnoge mame se ne usuđuju da doje van svog doma, što ne bi trebalo da bude tako. Seksualizacijom ženskog tela, odnosno dojki je i došlo do toga. Zapravo je primarna funkcija dojki da hrane bebu. Majke treba da znaju da dojenjem u javnosti daju podršku jedna drugoj, ohrabruju i buduće mame da doje. Što vise u budućnosti bude majki koje doje u javnosti, sve više će se sve to vraćati u normalu, jer dojenje u javnosti je nekada bilo najnormalnija stvar, što i jeste. Ali, eto mi smo se kao rasa odaljili od nasih prirodnih instinkata, no sve vodi ka tome da im se polako vraćamo… Kada vidite majku koja doji u javnosti, uputite joj osmeh u znak podrške. 🙂

Ti ne slikaš svoju hranu? Kako to? Foto: Lična arhiva

U skladu sa ovim ciljem i u znak podrške kulturi dojenja, ubuduće ćete i na našem portalu imati više prilike da i o ovome čitate i da dobijete neke informacije, koje vas kao mamu ili buduću mamu zanimaju.

Preporuke za čitanje:

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde