Da li su privatne srednje škole validna opcija?

0
946
Privatne srednje škole ili državne; Foto pexels.com
Privatne srednje škole ili državne; Foto pexels.com

Na sam upis u srednju školu uvek su uticali različiti faktori. Neodlučnost i mnoštvo pitanja su oduvek opšte prisutna među učenicima koji završavaju osnovnu školu. Mnoga pitanja koja muče roditelje budućih srednjoškolaca vezana su za odabir državne ili privatne srednje škole. Napetost je svakako opravdana sa obe strane. 

Za neke je prelazak u srednju školu jedan od važnijih koraka u sledećem stepenu obrazovanja. Za neke ‘pak završni stadijum gde srednjoškolac unapred vrši odabir zanimanja kojim će se u budućnosti baviti. Jedno je sigurno, bitno je doneti dobru odluku.

Privatna ili državna srednja škola – koja je bolja?

Šta im je zajedničko 

Pre nego što ukažemo na razlike između privatnih i državnih srednjih škola, prvo da navedemo ono što im je zajedničko. 

Prema pravnim propisima Republike Srbije iz oblasti obrazovanja, državne i privatne škole pred zakonom su ravnopravne. Bez obzira da li je u pitanju privatna ili državna ustanova, obe mogu raditi samo ako dobiju relevantne dozvole za obavljanje obrazovne delatnosti koju izdaju nadležne državne institucije. 

To znači da zakon daje jednake šanse obema školama za upis na državne fakultete. Takođe, prilikom zapošljavanja među diplomama koje je izdala privatna srednja škola i među diplomama koje je izdala državna srednja škola nema razlike.

Po čemu se razlikuju

Državne škole su uvek izbor

Da naglasimo, niko ne spori činjenicu da su državne škole i više nego dobre. Besplatne su, dok većina pruža odlično srednjoškolsko obrazovanje. Mnogi učenici koji pobeđuju na raznim državnim i svetskim takmičenjima u proveri znanja, pohađaju baš državne srednje škole. Postoje izuzetne državne škole ali ima i onih koje su osrednjeg kvaliteta. Isto je i kada su u pitanju privatne srednje škole. Pojedine su vrhunske dok su druge prosečne. 

Mane državnih škola

Dosta često ste očevici lošeg stanja naših državnih škola koje traže ozbiljno novčano ulaganje. U većini slučajeva, potrebna su mnoga sredstva kako bi se učenicima obezbedili normalani uslovi za praćenje nastave. 

Školska oprema je u lošem materijalnom stanju, broj učenika je veći od optimalnog, u nekim školama su zastareli i nastavni kadrovi, loši su uslovi rada kako za učenike tako i za nastavnike. Odnos profesora prema učeniku je strogo birokratski dok se kroz nastavni plan i program (koji je vremenski ograničen) prolazi brzo, bez suštinskog udubljivanja u gradivo i bez nastojanja da se kod učenika podstakne kreativnost i logičko razmišljanje. 

Privatne škole kao izbor

Tokom upisa u privatnu srednju školu, učenik može da upiše školu koju želi bez polaganja dodatnog prijemnog ispita. Naravno, isti je dužan da pre toga položi malu maturu. 

U mnogim privatnim školama obrazovni plan i program je savremeniji i produktivniji nego u većini državnih. Rad se odvija u okviru manjih grupa tako da profesor uvek može individualno pristupiti svakom učeniku i pojasniti mu ono što mu stvara problem u učenju.

Nastava je interaktivna. To znači da svi učenici postaju aktivni učesnici u nastavi i imaju mogućnost razgovora sa nastavnikom tokom nastave. Interaktivnom nastavom đaci brže i znatno lakše usvajaju znanja. Opušteniji pristup sitmuliše učenika za edukovanjem i usavršavanjem pa isti ne doživljavaju svoje školske obaveze kao nešto što se mora. 

Pored toga, privatne srednje škole nude komoditet.  Kabineti su opremljeni po svetskim standardima koji poseduju savremena nastavna sredstva a koja olakšavaju učenje i čine ga zanimljvijim. Privatne srednje škole predstavljaju odličan uslov za vrhunsko obrazovanje koje utiče na vidljiv učinak učenika. 

Perspektivni smerovi srednjih škola 

Kada je u pitanju kvalitetno obrazovanje koje obezbeđuje sigurnu budućnost deteta, roditelji se često odlučuju za privatne srednje škole od kojih je najaktuelnija gimnazija opšteg smera.

Na prvom mestu i svakako želja mnogih učenika decenijama unazad je gimnazija opšteg smera. Gimnazije oduvek pružaju najširi spektar obrazovanja i nije ni čudno što se mnogi opredeljuju da pohađaju baš ovaj smer. Upravo zbog svog šireg opšteg obrazovanja, privatne gimnazije su sve traženije kada je u pitanju upis u srednje škole. Nastava u privatnim školama su uglavnom multimedijalnog karaktera i koristi sve prednosti visoke tehnologije za usvajanje znanja. Privatna gimnazija opšteg tipa ima za cilj dalje usmeravanje učenika na fakultete. 

Škola; Foto pexels.com
Škola; Foto pexels.com

Srednje stručne škole oduvek su predstavljale najbolji izbor za sve one koji žele zaposlenje odmah nakon završene srednje škole. Zato su privatne elektrotehničke škole, kao i saobraćajne škole ubedljivo najpopularnije jer nude perspektivnu karijeru odmah nakon završetka iste. Uvođenjem IT profila srednja elektrotehnička škola je postala vanserijski popularna među mladim ljudima. Interesovanje za informatiku iz godine u godinu raste. Smerovi poput elektrotehničara računara, elektroinstalatera, elektrotehničara energetike ali i vozača motornih vozila, tehničara nautike kada je u pitanju saobraćajni smer, predstavljaju “odskočne daske” kada je u pitanju časovito zaposlenje ovde ili u inostranstvu. Obrazovani inofrmatički, elektrotehnički kadrovi su uvek traženi i cenjeni, a za njima svakako ne kaska ni saobraćajni kadar.

Za sve one koji žele zaposlenje odmah nakon završene srednje škole, ali i za one koji smatraju da određena stručna škola pruža dobru podloga za dalje obrazovanje na fakultetima, srednja ekonomska škola je uvek odličan izbor. Velika je navala na smerove što se tiču finansija, ekonomije, knjigovodstva kao obrazovnih profila četvrtog stepena koji su uvek bili perspektivni i aktuelni. Đaci stiču prestižna znanja potrebna radi zaposlenja u svim privatnim i državnim preduzećima, bankama, itd. 

Upis u srednje škole je odluka koja bi trebala biti u skladu sa interesovanjima, ambicijama i željama osnovca ali i finansijskim mogućnostima samih roditelja. Ono što svaki roditelj treba da zna, jeste da mnoštvo sposobnosti dete može da stekne kroz jedan adekvatan obrazovni sistem. Te sposobnosti mu mogu pomoći ne samo u daljem školovanju nego u odrastanju i sazrevanju na pravi način. Dali smo vam smernice, na vama je da napravite pravi izbor.


Tekst: Vladan Medaković


POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde