Online poetsko veče

0
450
Poetsko veče Foto: Facebook

U toku obeležavanja nedelje Evrope ove godine se dešava vrlo zanimljiv kulturno umetnički program.

Naime, očekuje nas online poetsko veče koje će se održati u okviru programa “Nedelja Evrope”, 10. i 12. maja u 19 časova. Ovo je jedinstveni susret 22 pesnika i pesnikinje iz 10 evropskih zemalja, zajedno sa pesnicima iz Srbije. Na njemu će se kroz unapred pripremljene video nastupe predstaviti autori i autorke iz Srbije, Portugala, Finske, Nemačke, Austrije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Poljske, Švedske i Slovenije, tako što će svoju poeziju izvoditi na maternjim jezicima.

Za većinu nastupa obezbeđen je prevod na srpski, dok je nekoliko njih prevedeno na engleski jezik.
Solidarnost je zajednička tema poezije koju će predstaviti.Pored pesnikinja i pesnika, prvog dana programa ispred portugalske ambasade slušaćemo Jovanu Jaranović – Cultural Affairs, predstavnicu za kulturu, zaduženu za kulturni program Ambasade. Ona će čitati poeziju portugalskog pesnika Eugénio de Andrade, uz titlovani prevod Jasmine Nešković. Drugi dan programa otvoriće Kimmo Lähdevirta, ambasador Finske u Srbiji. On će pročitati odlomak iz finskog narodnog epa Kalevale, jednog od najpoznatijih epova sveta, prevedenog na više od pedeset jezika. Pesmu jedne od najznačajnijih austrijskih pesnikinja Friederike Mayröcker pročitaće Adrien Feix, ataše za kulturu Ambasade Austrije u Srbiji.

PRVI DAN:

Daniel Graziadei (Nemačka)
Danilo Lučić (Srbija)
Gregor Podlogar (Slovenija)
Jan Wagner (Nemačka)
Maja Solar (Srbija)
Cosmin Perța (Rumunija)
Jovana Jaranović – Cultural Affairs, Ambasada Portugala u Srbiji
João Luís Barreto Guimarães (Portugal)
Vitomirka Trebovac (Srbija)
Kinga Toth (Mađarska)
Vladimir Stojnić (Srbija)
Rafal Kasprzyk (Poljska)

DRUGI DAN:Ambasador Finske u Srbiji Kimmo Lähdevirta

Stevan Bradić (Srbija)
David Hoffmann (Austrija)
Adrien Feix, ataše za kulturu Ambasade Austrije u Srbiji
Monika Herceg (Hrvatska)
Roland Orcsik (Mađarska)
Branislav Živanović (Srbija)
Mari Salmela (Finska)
Ljiljana Ilić (Srbija)
Lydia Haider (Austrija)
Merima Dizdarević (Švedska)
Siniša Tucić (Srbija)
Hanna Storm (Finska)***
Kulturni program tokom „Nedelje Evrope“ (08 – 15. maja) pripremili su zajedno sa partnerima i saradnicima iz sektora kulture koji tradicionalno učestvuju na našim događajima i podržavaju naše inicijative. U ovoj krizi kada se kultura najviše bori sa resursima, pružili su im podršku i iskoristili priliku za jačanje našeg partnerstva. Podržavaju šest partnerskih organizacija iz Niša i Novog Sada koje su pripremile kulturne događaje na temu evropske kulture, zajedničkih vrednosti i solidarnosti. Iz Niša učestvuju Orkestar “Impresija”, Davorin Dinić – glumac Pozorišta lutaka u Nišu, Dečiji hor “Vilenjaci”, a iz Novog Sada galerija Šok zadruga, knjižara Bulevar Books, i udruženje “Mračna komora”.Pratite ih! Program će se odvijati svakog dana na njihovim kanalima:
https://www.facebook.com/euinfo.rs/
https://www.facebook.com/euipnovisad/
https://www.facebook.com/euipnis

Preporuke za čitanje:

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde