Džedaji na humanitarnoj misiji- Kamp na Vlasini 2019

0
1062
Sila prati hrabre Foto: Džedajski pokret

U saradnji sa TRAG fondacijom i socijalnom ustanovom “Centar za porodični smeštaj i usvojenje” iz Niša, Džedajski pokret iz Niša pokrenuo je akciju prikupljanja sredstava za realizaciju projekta SILA PRATI HRABRE – Vlasina 2019.


Iz Džedajskog pokreta poručuju nam: „U Nišavskom okrugu više od šest stotina dece smešteno je u hraniteljskim porodicama. Verujemo da upravo oni kojima život nije bio naklonjen, ukoliko se pravilno usmere, mogu da postanu lideri I aktivisti koji će se hrabro uključiti u rešavanje problema u zajednici.
One sa odličnim uspehom u školi i sa postignutim dobrim rezultatima u sportskim I vannastavnim aktivnostima u prvoj polovini avgusta povešćemo u ambijent prelepe palnine Vlasine na 7 dana, gde ćemo zajedno sa njima raditi na razvoju njihovih potencijala. Pružena nam je jedinstvena prilika da zajedno kreiramo program koji će pomoći onima koji mogu da se nadju u problemu, da postanu oni koji će rešavati svoje probleme i problema društva.
Naša inicijativa prepoznata je kao dobra od strane Trag fondacije i Centra za porodični smeštaj i usvojenje. „


Prema podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, mali broj dece i mladih iz domova u Srbiji uključen je u redovno osnovno i srednje obrazovanje (36%) i specijalne osnovne i srednje škole (22%) , a samo 3% dece nastavlja i dalje univerzitetsko školovanje. Zabrinjava podatak da je tek 18% dece upisano u redovne srednje škole, manje od 3% pohađa neki kurs za srednje stručno usavršavanje, a manje od 5% je onih koji su završili školovanje i traži posao. S obzirom na ranije navedene probleme u ponašanju i uzrast te dece, ne može se očekivati njihov značajan lični angažman u obrazovanju, bez podstreka i pomoći odraslih. Sa druge strane, obrazovanje je najznačajnija mogućnost za dalje napredovanje i osamostaljivanje dece bez roditeljskog staranja.

„Naša ideja je da kod ovih mladih ljudi, (uzrasta od 15 do 21 god.), pokrenemo pozitivne promene i osnažimo ih kroz programe interaktivnih radionica iz oblasti zdravog života, kreativnih industrija, ekologije, preduzetništva i sportskih aktivnosti. Cilj je da učesnici kampa prepoznaju svoje potencijale, ostvare mrežu poznanstava, dobiju šansu da postanu aktivisti Džedajskog pokreta ili bilo kog udruženja koje bi im odgovaralo za njihov dalji razvoj i na taj način osnaženi direktno učestvuju u promovisanju istinskih vrednosti u svom okruženju. „- navode iz niškog Džedajskog pokreta.


Tokom jula meseca Džedajski pokret će organizovati više akcija u okviru, kojih će se skupljati sredstva za kamp. Možete se uključiti ako imate neku ideju, predlog ili prosto cenite njihovu inicijativu.

Pratite stranicu Džedajskog pokreta na fejsbuku https://www.facebook.com/NiskiDzedajskiPokret kao i naš sajt www.jedimovement.com
Novac možete donirati i uplatom na račun:
160-0000000460970-95 Banca Intesa
Džedajski pokret
Justina Popovića 8 18000 Niš

I vaš portal Kovalska vas poziva da se priključite ovoj humanitarnoj akciji i podržite je ili deljenjem informacija ili donacijom.

Takođe pročitajte:

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde