Vitezovi su među nama

0
1084
Zastitnici_tvrdjave 03.06.2018.
Zaštitnici tvrdjave Foto: Davorin Dinić

Veliki međunarodni viteški turnir u Nišu

Sve ljubitelje nekih davnih zaboravljenih vremena, vrlina i veština sledeće nedelje u Nišu očekuje sjajan događaj. Naime, počinju „Zaštitnici tvrđave“. U pitanju je međunarodni viteški festival koji se održava od 8 do 10. juna u Nišu, u organizaciji Viteške družine „Zmajeva griva“. Unutar zidina Niške tvrđave, brojne viteške družine iz zemlje i inostranstva predstaviće posetiocima srednjovekovni način života, srednjovekovnu nošnju, vitešku opremu, oruđe i oružje.
Dušan Hadžić, domaćin festivala kaže da među učesnicima očekuje viteške družine iz Belgije, Slovačke, Bugarske i Republike Srpske. Naravno, festival ne bi bio potpun kad se tome ne bi tome pridružile i viteške družine iz Beograda, Jagodine, Stalaća, Kraljeva, Kruševca, Svilajnca, Vranjske Banje i Gračanice. Učesnici će biti smešteni u viteškom kampu, koji će biti otvoren za posetioce do 20 časova, prva dva dana festivala.  Takođe nam je za portal rekao da će mu biti velika čast da u šatorima, pravljenim po uzoru na one srednjovekovne, ugosti sve ljubitelje srednjovekovne kulture i čuvare viteških vrednosti. Posetiocima festivala biće dostupno jahanje konja, zahvaljujući udruženju „ZOO Planet“ iz Niša, kao i škola streličarstva sva tri dana dok festival traje. U nedelju, u prepodnevnim časovima, biće organizovano takmičenje u streličarstvu, na kome će učesnici gađati srednjovekovnim lukom i strelom. Najprecizniji streličari biće nagrađeni ručno izrađenim strelama sa zlatnim, srebrnim i bronzanim vrhom.

Strelicarstvo_na_festivalu 03.06.2018
Streličarstvo na festivalu Foto: Davorin Dinić

O srednjovekovnom streličarstvu na festivalu govoriće međunarodno priznati stručnjak u oblasti konstrukcije srednjevekovnog luka i strele, dipl. istoričar Zoran Pavlović.

Na srednjovekovnoj pijaci, koja će biti autentičnog izgleda iz tog vremena, biće prikazani zaboravljeni zanati poput pustovanja vune, kovanja čelika, pletenja verižnjača, kao i kopaničarski zanat. Posetioci će moći da vide kako se nekada izrađivala viteška oprema, ali i da čuju više o oružju i načinu života srednjovekovnih vitezova.
Za posetioce vešte u brzom ispijanju piva pripremili smo takmičenje u ispijanju viteškog piva. Ono što viteško pivo čini posebnim jeste receptura po kojoj je spremljeno, ali i ambijent u kome će se konzumirati. Najbržeg takmičara u ispijanju viteškog piva očekuje drvena krigla sa ličnim imenom.

Zmajeva_griva 03.06.2018.
Zmajeva griva Foto: Davorin Dinić

U okviru duelnih i grupnih borbi, vitezovi će pokazati svoje umeće, spretnost i izdržljivost. Posebno će biti interesantne bohurt borbe, u kojima učestvuje više od 10 boraca, boreći se za očuvanje svoje zastave na bojnom polju.
Kako viteštvo izaziva posebnu radost kod dece, program festivala prilagođen je i njima. Najmlađe posetioce festivala očekuje poligon „KAKO POSTATI VITEZ“ sa  preprekama prilagođenim deci, radionice izrade figura od vune i drugih prirodnog materijala, likovne radionice, kao i mogućnost druženja sa domaćim životinjama. Deci starijeg uzrasta i onima koji u sebi nose takmičarski duh biće predstavljene srednjovekovne društvene igre, uz mogućnost takmičenja. Nagrade za najuspešnije u takmičenju su društvene igre.

Viteske_borbe_03.06.2018
Viteške borbe
Foto: Davorin Dinić

Na festivalu će u društvu viteza biti proglašena i princeza, te organizatori pozivaju roditelje da dovedu svoje mališane i učestvuju u programu namenjenom deci. Sve neophodne informacije o programu festivala možete naći na stranici Viteške družine „Zmajeva Griva   kao i na linku samog događaja „Zaštitnici tvrđave“.

Međunarodni viteški festival „Zaštitnici tvrđave“ održava se pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Niš, Gradske opštine Crveni Krst i Kancelarije za mlade, kao i brojnih prijatelja festivala. Na nama je samo da vas pozovemo na jedan od najvećih domaćih i međunarodnih festivala ovog tipa. Vidimo se u Tvrđavi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde