Da li je nargila dobra ili loša za vas ?

0
2816
Da li je nargila dobra ili losa za vas?
Da li je nargila dobra ili losa za vas?

Shisha, hookah, nargila ili pod kojim god imenom da je poznajete, često je predmet o kome se raspravlja. U današnje vreme postaje sve više popularna, a često se i postavlja pitanje – da li je nargila štetna?

Oni koji koriste nargilu kažu da je kul, trendi i donose dobro raspoloženje kada ste u krugu prijatelja. Sve više i više mladih u našem okruženju konzumira nargilu, većinom jer misle da je bezbednije od običnih cigareta.

Devojka i nargila
Devojka i nargila

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je jednočasovna konzumacija nargile jednaka 100 cigareta. Istraživanje je pokazalo da prosečna količina dima koja je udisana prilikom korišćenja nargile je 90.000 mililitara, dok je kod cigareta reč o 500 mililitara po cigareti.

Šta je nargila?

Nargila je poreklom iz Indije, Persije, a najviše se koristi u Tunisu i Turskoj. Sadrži duvan pomešan sa voćem, melasom ili šećerom. Arome mogu biti menta, jabuka, limun, jagoda i druge, a one se pale drvtom, ugljem ili ćumurom. Dim proizveden nakon konzumiranja nargile je ono što ljubitelje najviše vezuje.

Postoje nargile sa i „bez“ duvana (vrlo malo duvana koji proizvodi malo dima). Za razliku od obične cigarete koju nakon udisanja veliki deo dima izbacite, nargila zahteva udisanje veće količine dima te je tako izdisanje mnogo manje (veći deo ostane u telu).

Nargila je dobra zbog …

Nargila je dobra zbog toga što vas opušta. Unošenjem dima, smanjujete unos kiseonika u organizam što usporava rad srca i disajnih organa. Tako dovodite telo u situaciju opuštanja.

Mnogi će reći da je društveni aspekt nešto što je najbitnije kada se konzumira nargila. Ukoliko ste volite fudbal i upoznate nekoga ko voli fudbal, mnogo lakše ćete doći do zajedničkog jezika, slično je i sa nargilom.

Budimo iskreni, pored druženja, relaksacije i „kul“ osećaja, ne postoji ništa drugo pozitivno vezano za nargilu.

Nargila je štetna zbog …

Kao i kod običnih cigareta, boravak u blizini pušača nargile dovodi ljude u okolini u opasnost od pasivnog pušenja.

Crevo koje se koristi nosi rizik od raznih zaraznih infekcija. Korišćenje zajedničke cevi nosi dodatni rizik od prenosa mikroba iz usta jedne osobe u drugu.

Za trudnice, pušenje nargila kao i cigareta može doneti mnoštvo opasnosti u životu nerođene bebe.

Velika količina nikotina, katrana i ugljen monoksida može da dovede do poremećaja kod čula vida.

Svi oblici pušenja, pa tako i pušenje nargile, dovode do ubrzanog starenja kože. Što više i duže pušite, oštećenja na koži će se pre pokazati.

U online članku za Daily Mail, profesor Joep Perk iz Evropskog udruženja kardiologa, objašnjava da je pušenje svih vrsta najjači faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.

Nargila; Foto: pixabay.com
Nargila; Foto: pixabay.com

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u 2015. godini, više od 1.1 milijarde ljudi je konzumiralo razne duvanske proizvode, a u statistici je bilo više muškaraca nego žena. Trendovi ukazuju da se pušenje smanjuje širom sveta, dok se u istočno-mediteranskoj i afričkoj regiji taj broj povećava.

Ukoliko ipak volite da pušite nargilu, sve je uredu u granicama normale, a onog trenutka kada primetite da postajete zavisni i da preterujete – prestanite sa konzumiranjem. Ukoliko imate problem sa zavisnošću, ne oklevajte i potražite stručnu pomoć.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde