Kako izgleda život sa opsesivno kompulzivnim poremećajem

1
2295
Opsesivno kompulzivni poremecaj; Foto: youtube.com Totemia
Opsesivno kompulzivni poremecaj; Foto: youtube.com Totemia

Opsesivno kompulzivni poremećaj je nešto o čemu se mnogo priča u poslednje vreme, ali li ste se ikada zapitali kako izgleda život sa opsesivno kompulzivnim poremećajem (OKP)? Da li ste nekada pokušali da razumete koja sila tera određene ljude na određeno ponašanje? Ukoliko niste pronašli odgovor na to pitanje, pročitajte ovaj članak do kraja.

Opsesivno kompulzivni poremećaj karakterišu opsesivne misli i kompulzivne odnosno prisilne radnje (zadaci ili rituali). Osoba koja ima ovaj poremećaj obavlja određene, često nepotrebne i nelogične radnje, koje doživljava kao da su nametnute, ali ne može da se odupre time jer oseća strah i krivicu ukoliko samo pokuša da ignoriše opsesivne misli.

Opsesivno kompulzivni poremećaj se najčešće manifestuje pranjem ruku; Foto: pixabay.com
Opsesivno kompulzivni poremećaj se najčešće manifestuje pranjem ruku; Foto: pixabay.com

Jedna od naših najpopularnijih jutjuberki, Jelena Šušnjević, poznatija kao Totemia, odlučila je da svojim gledaocima, pretežno tinejdžerima, pokaže kakav je osećaj imati OKP. Kroz video skeč pokazala je šta je to što ona svakodnevno radi, kakve misli ona ima prilikom određenih radnji i zbog čega odluči da uradi nešto iako je to nekada potpuno besmisleno.

Opsesivno kompulzivni poremećaj se ne može u potpunosti izlečiti, ali se raznim terapijama može kontrolisati. Bilo da je u pitanju samostalno lečenje, u obliku antidepresiva ili psihoterapije, osoba sa OKP treba pre svega da bude okružena porodicom i prijateljima kako bi lakše očuvala pozitivnu sliku o sebi. Ukoliko je osoba uspela da bude aktivna kroz hobi, sport, umetnost ili nešto slično, imaće više osećaj sigurnosti i uspešnosti te će se manje baviti opsesijama.

Nažalost, postoji i veliki broj slučajeva gde se opsesivno kompulzivni poremećaj ignorisao, te je uzeo puno maha, pa tako osoba počinje da ignoriše svoje hobije i zanimacije koje bi joj pomogle, pre svega jer ih vidi kao strah i pretnju. Zbog toga je veoma bitno da se ne dozvoli dolazak do tog stadijuma, već problem treba rešavati na vreme.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde