Kroz Beograd – Jedan deo Kalemegdana

0
1777
Kovalska, Beograd, Deo Kalemegdana
Kovalska, Beograd, Deo Kalemegdana

Obožavam da šetam gradovima, parkovima, volim da vidim nova, ali i da prođem kroz neka stara mesta. Posle vožnje vozićem na Adi Ciganliji, odlučili smo da prošetamo malo i Kalemegdanom, a onda sam odlučila da napravim par fotkica, podelim ih sa vama i istražim neke zanimljive informacije i činjenice o tvrđavi.

 

Čitanjem o Kalemegdanu naišla sam na činjenicu da je Kalemegdan naziv samo za park oko tvrđave, a da se sama tvrđava zove „Beogradska tvrđava„. Oduvek sam mislila da je Kalemegdan naziv za celokupnu tvrđavu, a ne samo za park, tako da je ovo za mene jedna novost.

Tvrđava je mnogo starija nego što sam mislila. S obzirom da je ušće Save u Dunav strateški veoma bitno, na ovom mestu su se odigravale, vekovima i milenijumima, najvažnije bitke, boravili su jedni narodi, zamenjivali ih drugi, a sada smo tu mi i divimo se istoriji i zidinama tvrđave koje u sebi kriju još ko zna koje poruke.

Pogled s Kalemegdana na Ratno ostrvo i Kulu Nebojša
Pogled s Kalemegdana na Ratno ostrvo i Kulu Nebojša

Kelti su još 279. godine P.N.E. došli na ovo mesto, gde su već bila ilirska plemena, a mesto koje znamo kao Beograd, tada se zvalo Singidunum. Verovatno vam već zvuči poznato?

Na sajtu http://www.beogradskatvrdjava.co.rs/ sam pronašla informaciju da je zbog različitih kultura naziv Singidunum nastala iz dve reči: Singi, što je bilo ime plemena, i dunum, što znači grad = grad Singija?

Jedna od Kalemegdanskih kapija, most i oronuli zidovi
Jedna od Kalemegdanskih kapija, most i oronuli zidovi

Tokom šetnje sam primećivala razne zidine. Neke su bile bele, neke sive, neke od narandžaste cigle itd. što je posledica raznih kultura koje su uklesavale svoju istoriju i tradiciju na ovim prostorima.

Turska, Šejk Mustafina grobnica na Kalemegdanu
Turska, Šejk Mustafina grobnica na Kalemegdanu

Nedavno je završena i rekonstrukcija dela oko čuvenog spomenika „Pobednik“. Izgrađen je 1928. godine povodom desetogodišnjice proboja Solunskog fronta, ali takođe simboliše pobedu u Prvom svetskom ratu i oslobođenje od turaka.

Spomenik-Pobednik-na-Kalemegdanu - rekonstrukcija
Spomenik-Pobednik-na-Kalemegdanu – rekonstrukcija
Spomenik Pobednik i jedna od kapija, Kalemegdan
Spomenik Pobednik i jedna od kapija, Kalemegdan

Spomenik svakodnevno poseti više od 5000 ljudi, što govori dovoljno o lepoti ovog mesta. Lično ja uživam u pogledima na Novi Beograd, reku i nepreglednu ravnicu.

Uživam u šetnjama. Sama i sa drugima. Tako možeš da razbistriš svoj um, izbaciš negativne misli i uneseš svežinu pejzaža na koje nailaziš. Povremeno načuješ i razgovor nekih drugih ljudi koji ti možda pomogne da rešiš neki svoj problem iz prošlosti. Povremeno daš psu lutalici parče kifle, a on ti mahne repićem i ulepša ti dan. Povremeno zakačiš nekoga slučajno, a on ti se izvini osmehom. Povremeno daš pticama kokice koje kupiš usput i uživaš u miru. To ti se neće desiti ukoliko ne odlučiš da uživaš u lepotama kroz šetnju.

Beograd je magično mesto gde možete pronaći mir, ali i divljinu, lepotu praistorije i savremenog doba, uživajte u njemu ♥

Ljubim vas,

Milica ♥

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde